» Back

Print
Acacia Xanthophloea <> Mukanya Kude
image

Mukanya Kude of koortsboom (Acacia Xanthophloea) is een boom die groeit in moerasachtige gebieden in het zuiden en oosten van Afrika.

De boom kan een hoogte bereiken van 15-25m. en heeft een gladde groen-gele bast waarvan de Latijnse naam is afgeleid. Het is een van de weinige bomen waarvan in de bast fotosynthese plaatsvindt. De gebruikelijke naam voor Mukanya Kude is ‘koortsboom’ omdat in de tijd van de Europese kolonisten werd gedacht dat deze bomen (in plaats van de muggen) malaria veroorzaakte. De koorstboom is snelgroeiend maar wordt in het algemeen niet oud. Het blad, de knoppen en jonge takken worden gegeten door olifanten, giraffes, bepaalde apen en vee. En het hout is hard en geschikt voor het maken van afrasteringen en palen.

 

In de Afrikaanse cultuur, vooral onder de Zulu’s, is de bast van de Mukanya Kude bekend als opwekker van lucide dromen, men gelooft dat deze dromen visionair en profetisch zijn.

Mukanya Kude behoort tot de ‘Ubulawu’ droomkruiden, een groep planten uit Zuid-Afrika die gebruikt worden om visioenen en levendige dromen op te wekken. Men gelooft dat er met de voorouders gecommuniceerd kan worden en dat het gebruik speciale inzichten geeft.

 

Familie:          Fabaceae
Stam:              Acacia
Soort:             Acacia Xanthophloea
Bekend als:    Koortsboom, Olerai, Kimwea, Murera, Mwelele

Naam:
Mukanya Kude
Overige namen:

Koortsboom, Olerai, Kimwea, Murera, Mwelele

Gebruikte delen:
Bast
Inhoudstoffen:

Actieve stoffen:

De acasia bevat drie werkzame stoffen die zijn onderzocht op hun medicinale werking: Catechine, Catechol en Catecholamine.

Catechine is een antioxidant en kankerremmend, Antioxidanten zijn stoffen die de cellen beschermen tegen ‘vrije radicalen’, dit zijn moleculen die worden aangemaakt bij het afbreken van voedsel en kunnen cellen beschadigen.

Vrije radicalen spelen een rol bij hartkwalen, kanker en andere ziekten. Catechine is een van de krachtigste flavonoiden met antioxidant werking.

Catechol komt in kleine hoeveelheden van nature voor in groente en fruit tesamen met het enzym polyphenol oxidase, ook bekend als catecholase of catechol oxidase.

Catechol is geïdentificeerd in de hersenen en verschillende endocriene weefsels, de hypothalamus en de hypofyse bevatten hoge concentraties van catechol oestrogenen.

Catecholamines zijn belangrijke hormonen en neurotransmitters, het zijn moleculen die dopamine en adrenaline afgeven in reactie op stress.

 

Effecten:
Er is weinig bekend over de effecten van de bast van de Acacia Xanthophloea, behalve uit de informatie die is doorgegeven in de Afrikaanse cultuur en tradities dat het lucide dromen kan opwekken en spirituele inzichten kan geven.

Net als met alle Ubulawu kruiden, wordt er gelooft dat wanneer je je concentreert op een vraag voor het slapen gaan, deze vraag wordt beantwoord in je dromen.

Werking:
Recreatief, dromen
Toepassing:

Recreatief.

 

Gebruik:
Traditioneel wordt van de schors een infusie gemaakt met meerdere droomkruidjes, maar het kan ook als thee gedronken worden.

Laat het ongeveer 5 minuten trekken in heet water en drink de thee een uur voor het slapen gaan.

Om een werkzame dosering te vinden moet wat worden geëxperimenteerd, begin met een halve theelepel per dag en bouw dit zonodig langzaam op.

Bedenk dat het enkele dagen kan duren voordat de effecten goed merkbaar zijn in verband met het ‘stapeleffect'.

Medisch:
Opmerking:

Bijwerkingen en interacties

 

Er zijn geen ongewenste bijwerkingen bekend.

 

Contra-indicatie 

Niet geschikt voor kinderen, tijdens zwangerschap en de lactatie. 

 

Buiten het bereik van kinderen houden!

Wikipedia:
Wikipedia link
Naar dit product in de shop

» Back

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn