» Back

Print
Abelmoschus esculentus <> Okra
image

De A. esculentus heeft vingervormig blad, er is ook een variëteit met eetbare bladeren.

De plant heeft grote, gele Hibiscus-achtige bloemen die in de bladoksels van de plant groeien.

De planten kunnen tot 2 meter hoog worden.

De vruchten zien er peulachtig uit en hebben een lengte van 5 tot 15 cm met diepe groeven.

De smaak lijkt wat op die van sperziebonen en wordt ook wel beschreven als een kruising tussen asperge en aubergine.

Er is een rode en een groene variant, de rode zal tijdens het koken echter ook groen worden.

De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

Naam:
Okra
Overige namen:

Oker

Gumbo

Gebruikte delen:
Inhoudstoffen:
Werking:
Toepassing:

Okra komt waarschijnlijk uit Ethiopië en werd gecultiveerd door de oude Egyptenaren rond de 12e eeuw v.Chr.

Daarna is hij via Noord-Afrika en het Midden-Oosten verder verspreid.

De vruchten werden gekookt en gegeten en de zaden werden geroosterd, gemalen en gebruikt als koffiesubstituut (dit is nog steeds zo).

Tegenwoordig wordt de okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd, anders dan de meeste exotische groenten wordt de okra niet in Nederlandse of Belgische kassen geteeld. De plant groeit snel en is in ongeveer 60 (zomerse) dagen oogstklaar.

De onrijpe vruchten moeten 4 tot 5 dagen na de bloei worden geplukt.

Okra's worden gebruikt in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat, bijvoorbeeld in couscousgerechten, stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees, gedroogde vis, rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades.

Op de Nederlandse Antillen wordt er jambo (een soep) van gemaakt, vaak gevuld met vis en diverse groentes.

In de Verenigde Staten wordt okra vaak gepaneerd en dan gefrituurd gegeten.

Verse okra's worden jong en zacht verkocht, maar niet droog of met weinig kleur. ze worden in papier bewaard, de houdbaarheid is maar enkele dagen.

Okra's in gedroogde vorm worden geweekt.

 

Uit het blad worden vezels gewonnen en het zaad wordt ook wel in parfums gebruikt.

Medisch:

Okra is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer, kalk, en vezels, het is caloriearm en vetvrij.

Opmerking:
Wikipedia:
Wikipedia link
http://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_%28plant%29
Naar dit product in de shop

» Back

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn