» Back

Print
Abrus precatorius <> Paternosterboontje
image

Het paternosterboontje is bekend van de kettingen die er in de tropen van worden geregen.

Deze boontjes bevatten een sterk gif, abrine, een aan ricine verwante stof.

Het eten van een enkele boon kan al fataal zijn, als de betreffende stof direct in het lichaam zou worden geïnjecteerd is een veel kleinere dosis al dodelijk.

Het gif zit onder een harde huid en een zonder kauwen ingenomen boon wordt in principe zonder schade uitgescheiden, de schil van geregen bonen is echter door de perforatie beschadigd.

Ook het rijgen van de kettingen is niet zonder gevaar, wanneer men zich per ongeluk met een naald prikt waarmee men de bonen zijn doorboord, injecteert men zichzelf met een mogelijk dodelijke dosis, er zijn gevallen bekend van kettingrijgers die op deze wijze aan hun eind zijn gekomen.

Evenals ricine maakt abrine de ribosomen van de cellen onwerkzaam, Abrine is echter veel krachtiger dan ricine en daarmee een van de meest potente plantaardige vergiften.

De vergiftigingsverschijnselen lijken dan ook op die van ricine, na 1 tot 3 dagen krijgt het slachtoffer last van misselijkheid en hevige diarree.

Uiteindelijk verstoort dit de vocht- en elektrolytenbalans waardoor de organen een voor een uitvallen en het slachtoffer komt te overlijden.

Wanneer de symptomen optreden valt er medisch vrij weinig meer te beginnen, en kan men slechts de lichaamsfuncties ondersteunen en hopen dat het slachtoffer zal herstellen.

De enige mogelijke medische behandeling is het slachtoffer zo snel mogelijk na inname, nog voor de bonen zijn verteerd, de maag leeg te laten pompen.

Howel er relatief weinig doden zijn gevallen door abrine, is dit vergif zeer verraderlijk, mensen kopen de geregen kettingen als souvenirs of cadeautjes, meestal niet wetend dat de bonen giftig zijn.

Kinderen kunnen geneigd zijn de (aantrekkelijk gekleurde) boontjes in de mond te steken, er is een geval bekend van vergiftiging door het drinken van thee waarin een ketting van paternosterboontjes had gelegen, ondanks het feit dat hete thee het gif kan denatureren.

Hier komt het bijkomende bezwaar bij dat men door de kettingen te kopen men ook het levensgevaarlijke productieproces financiert.

Abrine en de paternosterboon staan sterk in de aandacht van overheden in het kader van mogelijk misbruik door terroristen (evenals ricine), kettingen van paternosterbonen worden dan ook in beslag genomen door de douane.

Naam:
Paternosterboontje
Overige namen:
Gebruikte delen:
Inhoudstoffen:

abrine

Werking:
Toepassing:

Werd vroeger gebruikt als middel tegen bindvliesontstekingen en voorbehoedmiddel.

Medisch:
Opmerking:

ZEER GIFTIG !!!

Wikipedia:
Wikipedia link
http://nl.wikipedia.org/wiki/Abrus_%28plant%29
Naar dit product in de shop

» Back

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn