» Back

Print
Acacia catechu <> Catechu
image

Acacia-soorten komen voor in Australië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika.

Er zijn ongeveer 1300 soorten, waarvan bijna duizend in Australië voorkomen.

Ze hebben vaak samengestelde bladeren, een blad bestaat uit meerdere deelblaadjes.

De acacia heeft veel lange doorns die overal uit de zich wijd uitspreidende takken steken, gewoonlijk zijn de takken zo ineengestrengeld met die van de ernaast staande acacia's dat ze een ondoordringbaar struweel vormen.

De acacia kan zo'n 6–8 m hoog worden, maar komt vaak ook slechts als struik voor, ze heeft zachte, geveerde blaadjes, gele bloemen en gebogen, spits toelopende peulvruchten.

Onder de ruwe, zwarte schors zit erg hard, fijngenerfd en massief hout dat goed tegen insecten bestand is, het hout van een Acacia is vaak hard, niet erg buigzaam en moeilijk bewerkbaar. De grotere planten zijn vaak erg gevoelig voor wind. Acacia'-soorten zijn bijzondere planten omdat ze op verscheidene manieren een rol spelen in het dagelijks leven.

  • Acacia-soorten worden in tuinen en plantsoenen aangeplant om de mooie bloemen, bladeren en vorm van de bomen. Oorspronkelijk komen ze uit Noord-Amerika.
  • Ze worden gebruikt als alternatief geneesmiddel en aan de etherische oliën worden bijzondere effecten toegedicht, goed voor de stoffencirculatie, de huid, erotische aantrekkingskracht en zelfs voor de gevolgen van suikerziekte maar bewijzen hiervoor ontbreken.
  • Sommige Acacia-soorten bevatten dimethyltryptamine en aanverwante hallucinogene stoffen die ook in sommige paddenstoelen zitten (paddo's), het extract hiervan wordt wel in smartshops verkocht.
Naam:
Catechu
Overige namen:
Gebruikte delen:
Inhoudstoffen:

Acacia catechu levert cachou of catechu.

 

Cachou is een looistofhoudende, organische kleurstof, afkomstig uit de bast van tropische bomen, vooral van de acacia, de betelpalm en de mimosa.

Het hoofdbestanddeel van deze stof is taan, de bewerking heet cachouën of tanen en dit wordt in een taanketel gedaan, waarin door het koken van de bast de taan wordt verkregen.

De bruin-gele kleur van cachou wordt taneet genoemd.

Cachou heeft een conserverende werking, het werd vooral door vissers gebruikt om touw, visnetten en katoenen zeilen te tanen en het rottingsproces door schimmels of bacteriën te voorkomen.

Touw en netten werden meestal in de taanketel gekookt, zeilen werden op de grond uitgelegd en met een borstel getaand.

Oude vissersboten hadden daarom vaak bruine zeilen, tegenwoordig hebben historische schepen meestal witte zeilen, rotten is geen probleem meer en witte zeilen worden eleganter gevonden.

Cachou wordt ook gezien als een geneeskundige stof, het wordt gebruikt als smaakstof in drop en als smaak- en kleurstof in alcoholische dranken.

In Frankrijk worden blikjes 'Cachou Lajaunie Licorice' verkocht.

Werking:
Toepassing:

Cachou wordt gebruikt om in opgeloste vorm mee te gorgelen bij ontsteking van de mondslijmvlies of bij keelontsteking.

Het wordt ook gebruikt bij neusbloedingen, aambeien en huiduitslag.

Inwendig kan het bij chronische diarree en dysenterie worden toegepast.

Medisch:
Opmerking:
Wikipedia:
Wikipedia link
http://nl.wikipedia.org/wiki/Acacia
Naar dit product in de shop

» Back

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn