Kruiden


Resultaten 1 - 8 van 8

KruidenSorteren op: Naam Botanisch
*

Lactuca virosa <> Gifsla

Wild lettuce (Lactuca virosa) is in Nederland bekend als gifsla en komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en Noord-Azië.

Gifsla is eeuwenlang als medicinale plant gebruikt vanwege de rustgevende en vochtafdrijvende werking. Hippocrates schreef in 430 v. Chr al over wilde slasoorten en kropsla.

De Romeinse schrijver Columella beschreef in 42 na Christus vier Lactuca-soorten en Plinius, 57 jaar later negen soorten.

Keizer Augustus genas door middel van de gifsla van een ernstige ziekte en liet om die reden een monument voor de plant oprichten.

Vermoedelijk hebben de Romeinen de gifsla verder over Europa verspreid.

Read more...
*

Lagochilus inebrians <> Bedwelmende munt

Lagochilus inebriansis een lid van de muntfamilie (Labiatae), de plant wordt al eeuwen tijdens feesten gebruikt door Tajiken, Tartaren, Turkmenen en Oezbeken vanwege haar bedwelmende en kalmerende werking (“Inebrians” betekent bedwelmend).

Read more...
*

laminaria digitata <> Kelp


Kelp (laminaria digitata) komt voor in zogenaamde kelpwouden, deze vormen een wereldwijd voorkomend ecosysteem onder de zeespiegel. Kelp is een bijzonder grote meercellige soort bruinalgen, ook wel vingerwier genoemd. Kelpwouden bestaan overwegend uit bruinalgen en roodalgen. Laminaria kent ongeveer 30 verschillende soorten waarvan Laminaria  digitata (ook wel Saccharina japonica of oarweed genoemd) het meest als kelp wordt gebruikt en het hoogste gehalte aan jodium bevat.

Read more...
*

Lavandula <> Lavendel

Lavendel is terug te vinden in vele tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen. De struik wordt niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De bloemen zijn puntvormig en kunnen wel acht centimeter lang worden. Het wordt gekweekt voor de lavendelolie die geëxtraheerd wordt uit de bloemen.

Read more...
*

Leonotis leonurus <> Dagga

Ook bekend als 'wild dagga' (wilde cannabis) en Lion's tail. De bladeren en bloemen van de Leonotis leonurus werden al door de Hottentotten van zuidelijk Afrika gerookt vanwege de euforische werkingen om in een lichte roes te komen. De plant behoort tot de mint familie Lamiaceae en groeit vooral in het zuiden en zuidoosten van het Afrikaanse continent.

Read more...
*

Leonurus sibiricus <> marihuanilla

Leonurus sibiricusis een kruidachtige halfheester met rechtopstaande stengels van 20 tot 80 cm. en is ook bekend als Siberisch hartgespan. Het wordt vooral gebruikt vanwege de ontspannende werking en de prettige, zachte smaak. In de traditionele Aziatische geneeskunst wordt het onder andere gebruikt bij potentieproblemen, ongemakken bij menstruatie, verlichting tijdens geboorte, bloedingen na de geboorte en lichte kneuzingen. In Zuid-Amerika en Mexico wordt de plant ook wel "Marihuanilla" of ‘kleine marihuana’ genoemd.

Read more...
*

Lepidium meyenii <> Maca

Maca(Lepidium peruvianum of Lepidium meyenii) komt uit het Andesgebergte in Peru. De plant groeit in het onherbergzame gebied op 3.000 tot 4.500 meter boven de zeespiegel. De Andesindianen zien deze zoete, iets pittige gedroogde macawotel als een delicatesse.
Indianenvrouwen beginnen op driejarige leeftijd met het eten van deze wortel.

Read more...
*

Lobelia inflata <> Indianen Tabak

Read more...

Resultaten 1 - 8 van 8

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn