Print
Aambeien
Kruiden:

Akkerhoningklaver

Duizendblad

Toverhazelaar

Paardenbloem

Paardenkastanje

Vlozaad

Omschrijving:

Aambeien (hemorroïden) zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken, vergroten en kunnen gaan bloeden. Aambeien die uitstulpen buiten de anus worden uitwendige aambeien genoemd.

 

n de wand van het rectum binnen de sluitspier loopt een groot aantal grote aders, waarvan de vulling ook een zekere functie heeft bij het water- en luchtdicht afsluiten van het anale kanaal. Bij persen bij de ontlasting loopt de druk in deze aders op waardoor ze kunnen uitzetten. Persen bij ontlasting is niet altijd de oorzaak van aambeien, een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte horen ook tot de mogelijkheden. Normaal gesproken lopen de aders na de defecatie weer snel leeg, maar als er een langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden kan dit lang op zich laten wachten of zelfs helemaal niet gebeuren. De neiging tot het ontstaan van aambeien is enigszins erfelijk, zwangerschap is ook een duidelijke risicofactor. De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler voor de behandeling en preventie.

 

Symptomen kunnen zijn sporen van helderrood bloed in de ontlasting of op het wc-papier. In latere stadia uitzakken van het rectum, jeukerig en/of branderig gevoel aan de anus, aandrang hebben zonder daadwerkelijke ontlasting en het achterblijven van ontlasting rond de anus ("soiling"). Jeuk ontstaat door de agressieve inwerking van ontlasting, die ongecontroleerd in kleine hoeveelheden kan ontwijken.

Als het bloed langdurig in een verwijde ader gestuwd is kan een stolsel ontstaan, wat een soms zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekt die enige weken kan duren. Het onder lokale verdoving insnijden van het getromboseerde vat en uitdrukken van het stolsel bekort deze duur soms wat.

Een uitwendige aambei kan van de ene op de andere dag verschijnen, maar zonder behandeling binnen enkele weken na het ontstaan ook weer verdwijnen.

 

Een alternatieve behandeling voor aambeien is directe behandeling gebruikmakend van gecontroleerde koeling voor snelle verlichting van interne/externe aambeien. Deze behandeling, cryotherapie genaamd, zorgt ervoor dat bloedvaten in het getroffen gebied tijdelijk krimpen. Dit kalmeert gezwollen weefsel, vermindert pijn, branderig gevoel, jeuk en vermindert bloeden.

Toepassing:
Waarschuwing:
Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aambeien

» Back

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn