Aanmelden

Door u aan te melden, krijgt u toegang tot méér info en opties.

Zoethout

PDFAfdrukkenMailadres
Zoethout is verkrijgbaar in de vorm van ‘stokjes’, poeder of gesneden wortelstok Glycyrrhiza glabra.

Prijs:
Verkoopprijs: € 2,95
Vorm

Beschrijving

Glycyrrhiza glabra (zoethout, Licorice)

 

Zoethout is verkrijgbaar in de vorm van ‘stokjes’, poeder of gesneden wortelstok Glycyrrhiza glabra.

Het bevat een zoetstof die 30 - 50 keer zo sterk is als suiker, maar onschadelijk voor het gebit.

Er moet flink op gekauwd en gezogen worden om de zoetstof te proeven maar toch werd zoethout (vooral door kinderen) gewaardeerd voordat de snoepindustrie de markt overnam met gemakkelijker te consumeren producten.

De plant wordt ongeveer een meter hoog en bloeit vanaf het late voorjaar met typische vlinderbloemen met een licht paars-blauwe kleur.

De bladeren van de plant zijn oneven geveerd en bestaan uit zeven tot vijftien smalle deelblaadjes, die aan de onderzijde kleverig aanvoelen door de aanwezige kliertjes.

De wortels van zoethout zijn dik en houtig, en de plant kan zich hiermee ondergronds behoorlijk verspreiden, ze zijn de leverancier van het ‘kruid’ waaruit drop wordt bereid.

De wortels worden in het derde levensjaar van de plant geoogst.

Zoethout is een winterharde plant en kan in heel Europa groeien, maar wordt voor commerciële doeleinden vooral in de mediterrane streken geplant.

Hij vraagt een zonnige plaats en een vruchtbare, vochtige bodem.

De plant kan worden vermeerderd door zaad, maar het is gemakkelijker om de kruipende wortels te scheuren en uit te planten.

Het sap uit de zoethoutwortel wordt gebruikt als grondstof voor drop, vaak samen met salmiak.

De zoetstof is glycyrrhizinezuur, een stof die de bloeddruk verhoogt, zowel van drop als van zoethout is dit effect beschreven en het kan tot klinisch belangrijke hypertensie leiden.

De industriële verwerking van de zoethoutwortel werd mogelijk nadat de Italiaan Giorgio Amarelli er in 1731 in slaagde om het sap uit de wortel tot drop, of Glycyrrhiza glabra, de Latijnse apothekersnaam, te verwerken.

Sporen van het gebruik door de mens van zoethout dateren al van heel lang geleden. In Egypte werd in het graf van Toetanchamon een flinke hoeveelheid zoethoutwortel gevonden.

 

Actieve bestanddelen
Glycyrrhyzine.
Kalium- , calcium- en magnesiumzouten.
Glabrinezuur.
Flavonglycosiden: Liquiritine, Isoliquiritine, Rhamnoliquiritigenine.
Flavanoïden : licoricone, isoflavonol, glabrol, kumatakenine.
Bitterstoffen.
Fyto-oestrogenen (0,6 %): oestriol, oestradiol, oestrone.
Coumarinen : herniarine, umbelliferon.
Etherische olie (sporen) met methylsalicylaat.
Koolhydraten: mono- en disacchariden: glucose (2,5 %) , sucrose (2,5 - 5 %);
Aminozuren en aminozuurverbindingen (2 - 4 %) : choline, betaïne, asparagine.
Looistof (geringe hoeveelheden)

 

Medisch
Aan zoethout worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, en de wortel wordt gebruikt voor de bereiding van kruidenthee. Glycyrrhiza heeft een lichte glucocorticoïde-achtige werking en werkt mogelijk synergistisch met cortisol. De inhoudsstoffen van de zoethoutwortel, voornamelijk glycyrrhizine (structureel verwant aan corticosteroïden) kunnen binden met glucocorticoidereceptoren, en hebben een synergistisch effect op cortisol (verlenging van de halfwaardetijd door remming van het enzym 5-betareductase). In hoge doseringen kan zoethout bijwerkingen geven als hypertensie, oedeem, hoofdpijn en kortademigheid. Deze verschijnselen treden in ongeveer 20% van de gevallen op bij doseringen van tenminste 10 - 14 gr. maar kan in individuele gevallen variëren tussen slechts 1 - 2 gr. en bijna 30 gr. De bijverschijnselen verdwijnen zodra de consumptie van zoethout wordt gestopt. Het mineraal kalium kan de bijwerkingen tegengaan.

Werking
Ontstekingsremmend, Analgetisch ( pijnstillend), Demulcerend (verzachtend) en helend op de maag- en darmslijmvlies,  Spasmolitisch (ontkrampend), stomachium (versterkt de maag, verbetert de kwaliteit van de maagsecreties), digestief (bevorderd spijsvertering),  ondersteunt de bijnier door de natuurlijke corticoïde werking, verlengt de werking van cortisol, Anti-allergisch, anti- inflammatoir (ontstekingsremmend), Expectorans (Hoest stillend), demulcens (verzachtend) en spasmolytisch (ontkrampend) op de luchtwegen, Immuunstimulerend, antiviraal, Choleretisch (galvormend), Antihepatotoxisch (beschermt de lever), Anti- oxidans, cholestorolverlagend, matig diuretisch (vochtafdrijvend door de kaliumzouten), depuratief (bloedzuiverend), diaforetisch (zweetdrijvend), Desodoriserend (ontgeurend), Smaakmaker in thee en uitwendig verzachtend.

 

Gebruik
Zoethout wordt vaak gebruikt als smaakverbeteraar in thee of om de bittere smaak van sommige kruiden te verminderen.

 

Verhoogt de weerstand bij stress en spanning. Helpt ook bij het afkicken van nicotine en alcohol.

 

bijwerkingen en Contra-indicatie
Zoethout heeft een bloeddrukverhogende werking en de cortisone-achtige werking kan eventueel ook leiden tot een ‘cushing-achtig’ beeld, met het typische vollemaansgezicht van een langdurige cortisone-therapie, en vocht- en vetophoping.

Gebruik van zoethout tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

 

Levering per 50gr.

Mandje

 x 
Winkelwagen is leeg

Doorzoek shops

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn